Росіян чекає зростання цін на побутову техніку через рішення Казахстану обмежити "сірий імпорт" в Росію,

машина,пралка,пральна

Через посилення контролю за "сірим імпортом" в Росію владою Казахстану, російські імпортери змушені шукати інші маршрути напівлегального ввезення побутової техніки світових виробників, внаслідок чого її ціна зросте на 10-12%, а постачання техніки Samsung, LG, Bosch, Electrolux та інших брендів може припинитися .

Про це пише російський "Коммерсант" із посиланням на гендиректора місцевої логістичної компанії "Оптімалог" Георгія Властопуло та співрозмовника на ринку.

"Зараз ще є можливості провозити продукцію через Казахстан, але посилення контролю на митниці призвело до подорожчання постачання", – поскаржився Властопуло.

За його словами, через ускладнення логістики вартість імпортних товарів у Росії може зрости на 10-12%.

За словами комерційного директора російського інтернет-рітейлера Holodilnik.ru Олексія Погудалова, рішення Казахстану перекрити "сірий" імпорт до Росії ускладнило й постачання таких товарів з Узбекистану: вантажі з цієї країни йшли через Казахстан.

Погудалов розповів, що Holodilnik.ru знизив закупівлі холодильників, пральних машин та вбудованої техніки виробництва LG, Samsung, Bosch, Electrolux та інших брендів до мінімуму через подорожчання закупівельної ціни на закордонну побутову техніку.

Співрозмовник газети пояснив, що основний обсяг побутової техніки від цих виробників надходив з Казахстану та Узбекистану, де також виробляється побутова техніка Samsung. За оцінкою Погудалова, закуплена за вищою ціною продукція від LG, Samsung, Bosch та інших компаній "може бути просто неліквідною".

Джерело газети серед дистриб’юторів стверджує: якщо Казахстан остаточно перекриє транзит побутової техніки, то ці товари возити до Росії буде невигідно, адже їхня вартість для кінцевого покупця суттєво зросте.

За його словами, через великі габарити великої побутової техніки з Узбекистану її транспортування дуже дороге. У цьому випадку російському споживачеві залишаться китайські товари та місцеві бренди.

Читайте також: Фондова біржа Казахстану доручила провести сегрегацію рахунків інвесторів з Росії та Білорусі

Як повідомлялося, на початку травня стало відомо, що російські вантажоперевізники, які транспортують товари в РФ в обхід санкцій або за "сірими" схемами так званого "паралельного імпорту", змушені об’їжджати Казахстан.

Нагадаймо, через масовий вихід світових брендів наприкінці березня уряд РФ прийняв рішення про легалізацію так званого "паралельного імпорту", що дозволяє постачальникам імпортної продукції здійснювати її реалізацію без отримання дозволу від власника товарного знака.

Раніше в Росії був заборонений "паралельний імпорт", відомий також як "сірий" імпорт – термін, що означає ввезення в країну товарів, на яких нанесено будь-який товарний знак, без дозволу правовласника цього товарного знака (тобто "паралельно" офіційному імпорту таких товарів через дилерів, уповноважених правовласником).

Паралельний імпорт був заборонений статтею 1487 Цивільного кодексу РФ, за якою товар може ввозитися безпосередньо самим правовласником, або з його згоди. Відповідно до російського законодавства, "сірий" імпорт вважався контрабандою, закамуфльованою під легальне ввезення товару.

Росія внесла до списку для "паралельного імпорту" понад 50 груп товарів та близько 300 брендів, у тому числі автомобілі та шини, двигуни та складові для них, техніка Apple, Asus, HP та інших брендів, побутова техніка, ігрові приставки, косметика, елітний алкоголь, одяг та взуття. До грудня 2022 року, за оцінкою Федеральної митної служби, до Росії за паралельним імпортом ввезли товарів на $20 млрд.